Aannemers voeren fieldservice-opdrachten meestal zelf uit. Zo houd je je mensen aan het werk, je hebt de kwaliteit in eigen hand en je hoeft geen omzet en marge af te staan. Maar soms is uitbesteden handiger of ontkom je er gewoon niet aan. Wanneer kies je voor uitbesteding en hoe zorg je dan toch voor een maximaal rendement?

Vaak is de keuze voor uitbesteding evident…

In bepaalde situaties ligt uitbesteding van fieldservice duidelijk voor de hand. Het werkpakket aan opdrachten kan bijvoorbeeld meerdere disciplines beslaan, die niet allemaal tot jouw specialisme behoren. De omvang van het werkpakket kan jouw beschikbare capaciteit overstijgen. Of je hebt de strategische keuze gemaakt om vanuit de regierol de uitvoering in het veld uit te besteden.

…en soms is het een afweging

In andere gevallen is uitbesteden misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar wel de betere keuze. Dit zit ‘m vaak in een combinatie van factoren. Zo is de reistijd een belangrijke factor, die flink kan oplopen als je een groot werkgebied onder je hoede hebt.

Maar ook andere factoren, zoals tijdsduur, vergoeding en SLA van de opdracht spelen een rol. Bij een korte doorlooptijd van de werkopdracht drukt de reistijd enorm op je marge. Met een lage vergoeding per werkopdracht en een strakke SLA wordt het niet beter. In deze gevallen is het al snel niet rendabel om de opdrachten zelf uit te voeren. Besteed je niet uit, dan draai je al snel verlies.

Zorgen voor maximaal rendement

Uitbesteden is dus soms de betere keuze. Maar hoe zorg je er dan voor dat je toch een goed financieel resultaat behaalt? Het antwoord ligt vooral in slim plannen: zorgen voor minimale reistijden en grotere volumes per locatie of regio. Zo kun je meerdere opdrachten op eenzelfde locatie combineren. Denk bijvoorbeeld aan het gelijktijdig zetten van meerdere patches op één POP-locatie.  Als je in de directe omgeving ook andere klussen kunt plannen en uitvoeren (klantafspraak, storing, schouw, etc.) vergroot je de mogelijkheden op een goede bezetting, minimale reistijden en een gezonde marge.

Onderaannemers aan je binden

Voor de onderaannemers is het dus belangrijk dat ze met beperkte reistijden zoveel mogelijk werk kunnen doen. Wil je een regionale speler aan je binden, zorg dan dat je voldoende werk beschikbaar hebt. Dit kan door werkpakketten van verschillende opdrachtgevers te combineren, zodat je meerdere soorten werk kunt aanbieden in dezelfde regio. Als de onderaannemer in zijn regio de bij hem passende opdrachten slim kan organiseren en uitvoeren, creëer je voor jezelf en je onderaannemer een gezonde business.

Wat je móet regelen bij rendabele uitbesteding

Bij het werken met meerdere partijen is het aansturen en volgen van uitbestede opdrachten een extra uitdaging. Het is belangrijk om de volgende zaken goed te regelen:

  • Heldere en volledige overdracht naar de onderaannemer
  • Inzicht houden in de status van opdrachten
  • Bewaken van de kwaliteit
  • Opdrachtgevers informeren over de voortgang
  • Waarborgen dat de eindklanten op de hoogte zijn en blijven

Hoe houd jij grip op je onderaannemer?

In de volgende blog beantwoorden we de vraag: hoe kun je grip houden op de onderaannemer. Wil je nu meer weten of heb je andere vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met ons.

Overweeg jij uitbesteding van fieldservice-opdrachten? Of het nu structureel of incidenteel is, op basis van type opdracht en/of regio: met Field Service Plus houd je altijd inzicht in de status, kwaliteit en informatieverstrekking naar je opdrachtgever.

Webinar (30 mei): Ontdek de kracht van onze software voor Telecom
Field service plus demo en webinar
Nieuws

15 mei 2023

Tijdens ons exclusieve webinar op 30 mei geven we een informatieve demonstratie van hoe Field Service Plus de...

Lees meer
5 essentiële tips voor uitmuntende klantenservice in de buitendienst
klanttevredenheid
Expert blog

2 mei 2023

Als operationeel manager van een fieldservice-bedrijf weet je dat tevredenheid van je eindklanten cruciaal is voor het...

Lees meer
Schaalbare Field Service: Denk Duurzaam, Groei Slim! 🌱
Duurzameschaalbaarheid
Expert blog

13 april 2023

Laatst schreef ik een artikel over het schaalbaar maken van fieldservice-organisaties. Je vindt er 7 waardevolle tips,...

Lees meer
Hoe maak ik mijn fieldservice-organisatie schaalbaar? (7 tips)
Lowcode fieldservice
Expert blog

30 maart 2023

Voor veel fieldservice-bedrijven is schaalbaarheid een groot probleem. De marktvraag neemt alleen maar toe, onder...

Lees meer
Nieuwe naam en website!
Nieuwsbericht
Nieuws

22 maart 2023

Field Service Plus (voorheen 2G) heeft de laatste maanden een aantal grote stappen vooruitgezet. Na de verhuizing eind...

Lees meer
Hoe besteed je fieldservice uit op een rendabele manier?
Expert blog

24 januari 2023

Aannemers voeren fieldservice-opdrachten meestal zelf uit. Zo houd je je mensen aan het werk, je hebt de kwaliteit in...

Lees meer
Field Service Plus

Wij helpen je graag verder. Onze specialisten zitten voor je klaar!